Živimo u vremenu vižejezičnosti. Otvorite li stranicu Europske unije, dočekat će Vas izbornik s 24 jezika (bugarski, češki, danski, engleski, estonski, finski, francuski, grčki, hrvatski, irski, latvijski, litvanski, mađarski, malteški, nizozemski, njemački, poljski, portugalski, rumunjski, slovački, slovenski, španjolski, švedski i talijanski). Pogledate li mrežne stranice poduzeća zastupljenih na svjetskom tržištu, ponuđenih će jezika biti možda još i više.

Želite li i Vi biti prisutni izvan svoga materinskog jezika te pratiti svjetska kretanja u određenoj struci, morate se koristiti materijalima na različitim jezicima. Drugim riječima, potreban Vam je stručni prijevod.

Prevoditi se može na razne načine, no u današnje je doba nužna uporaba prevoditeljskih alata. Na tržištu se nudi mnogo komercijalnih i besplatnih alata, ali u tom mnoštvu često nije lako pronaći one prave i uspostaviti okruženje u kojem će se prevoditelj baviti prevođenjem, a ne istraživanjem mogućnosti pojedinih alata.

Stoga smo u Taktici Novoj pripremili takozvani Mozaik za prevođenje, koji se sastoji od provjerenih besplatnih alata, resursa, uputa za njihovo korištenje i tečajeva.

  • 1. dio Mozaika: osnovni prevoditeljski alati OmegaT i ApSIC Xbench te program za arhiviranje 7-Zip.
  • 2. dio Mozaika: alati za pripremanje i održavanje prijevodne memorije Olifant, LF Aligner i Programmer's Notepad ili Notepad++.
  • 3. dio Mozaika: resursi koje održavamo za klijente poput prijevodnih memorija, korisničkih pojmovnika te ostalih mrežnih resursa za prevođenje (npr. EU propisi).
  • 4. dio Mozaika: naši mrežni Pro i Home rječnici (engleski, njemački, francuski, talijanski i slovenski).
  • 5. dio Mozaika: vlastiti programski alati, primjerice programi za prevođenje crteža u AutoCAD-u, Analizator za automatsku provjeru prijevoda te postupak za segmentiranje rečenica paralelnog teksta.

Za više informacija o našem Mozaiku za prevođenje slobodno nam se javite e-poštom ili telefonom.

Božidarevićeva 13, Zagreb | 01 2326 100 | info@taktikanova.hr | www.facebook.com/taktikanovadict/